T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİNGÖL / GENÇ - Genç Anadolu İmam Hatip Lisesi

FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJE OKULLARI HAKKINDA 10 SORU 10 CEVAP

Okulumuz Fen ve Sosyal Bilimler Proje Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerinden birisidir.Ayrıca Proje okuludur. Okulumuzu Tercih etmek isteyen öğrencilerin özellikle Fen ve Sosyal Proje okulu ile ilgili kafasında oluşabilecek sorulara cevap oluşturması amacıyla 10 soru ve cevaptan oluşan bir rehber hazırladık.

 

Soru-1: Fen ve Sosyal Bilimler Programı uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesi ve programın amacı nedir?

 

Cevap-1:Bu açıdan bakıldığında Anadolu İmam Hatip Liselerindeki dersler spor, sanat ve yabancı dil derslerindeki biraz eksikliler dışında Anadolu Liseleri ile tamamen aynıdır. İlave olarak öğrenciler imam hatip okullarına özgü Kur'an, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Siyer, Kelam, Akaid, Dinler Tarihi gibi dersleri almaktadır.Okulumuzunda dahil olduğu Fen  ve  sosyal  Bilimler  programının  uygulandığı  Anadolu  İmam  Hatip  Liselerinde  ise  öğrenciler,  fen bilimleri veya sosyal bilimler alanında yukarıda belirtilen ders saatlerine ilave olarak altı (6) saat daha fazla ders alabilmektedir. Ayrıca okulların üniversitelerle protokoller yaparak ortak çalışmalar yapması öngörülmektedir. Bu programın amacı;Anadolu  İmam  Hatip  Liselerinde  öğrenim  görüp  fen  bilimlerine  ve sosyal  bilimlere  ilgi  duyan öğrencilerin kabiliyetleri doğrultusunda gelişmelerine destek vermek, rasyonel ve analitik düşünme becerilerini geliştirmek,Bilim  ve  medeniyet  tarihimizde  öne  çıkan  bilim  insanlarını  ve  düşünürleri  tanımalarını,  onların hayatları, eserleri ve etkileri hakkında bilgi edinmelerini sağlamak,Öğrencilerin fen bilimleri ve sosyal bilimler alanında ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda daha donanımlı, özgüvenleri yüksek, kendi medeniyet değerlerinin farkında olarak yetişmelerine ve onların yükseköğrenime hazırlanmalarına katkı sağlamaktır.

 

Soru-2: Fen ve Sosyal Bilimler Programı uygulayan okullarda ders içeriği nasıldır? Fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinden farkı nedir?

 

Cevap-2: Fen ve Sosyal Bilimler Programı uygulayan okullarımızda okutulan derslerin haftalık ders saatleri Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri ile oldukça yakın olup pek az bir fark vardır. Bu fark da daha çok dil, spor ve sanat derslerindedir. Bu okullarda öğrenciler az bir eksiklikle fen liseleri ile sosyal bilimler liselerinde okutulan alan derslerini almakta ilave olarak imam hatip okullarına özgü dersleri okumaktadırlar.

 

Soru-3: Öğrenciler Fen Bilimleri alanı ve Sosyal Bilimler alanına ne zaman geçmektedir? Fen Bilimleri alanı ve Sosyal Bilimler alanın ders saatleri nedir?

 

Cevap-3: Öğrenciler 10. sınıftan itibaren fen bilimleri alanı veya sosyal bilimler alanında ders seçebilmektedir. Bu  dersler,  öğrencinin  devam  edeceği  alan,    öğrencinin  ilgi  ve  istekleri,  derslerdeki  başarı  durumu  ve hedeflediği yükseköğretim programı doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenmektedir. Öğrenciler belirledikleri alan doğrultusunda fen veya sosyal bilimler alanı ile ilgili dersleri 10. sınıfta 2 saat, 11. sınıfta 19 saat, 12. sınıfta 20 saat almaktadırlar.

 

Soru-4: Fen Bilimleri alanında seçilen ve okutulan dersler hangileridir? Fen liselerinden farklı olanlar var mıdır?

 

Cevap-4: Fen Bilimleri alanında seçilen ve okutulan dersler; Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilim Tarihi ve Uygulamaları, Matematik Tarihi ve Uygulamaları dersleridir. Fen liselerinde ilave olarak Bilgisayar Bilimi dersi vardır. Fen ve sosyal Bilimler programlı AİHL'de fen bilimleri alanını seçen öğrenciler, dört yıl boyunca fen bilimleri alanındaki derslerin yanısıra üniversitelerden akademik destek almakta ve alan akademisyenleri tarafından verilen seminer ve konferanslara katılmaktadır. Ayrıca her yıl için Fen Bilimleri alanında belirlenen okuma kitapları olmaktadır. Ayrıca okulların farklı bilimsel etkinlikleri ve projeleri de olmaktadır.

 

Soru-5: Sosyal Bilimleri alanında seçilen ve okutulan dersler hangileridir? Sosyal Bilimler liselerinden farklı olanlar var mıdır?

 

Cevap-5: Sosyal Bilimleri alanında seçilen ve okutulan dersler; Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik, Mantık, Psikoloji, Sosyoloji, Sosyal Bilim Çalışmaları, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersleridir. Sosyal bilimler liselerinde fark olarak Sanat Tarihi ve Osmanlı Türkçesi dersi okutulmaktadır. Türk Kültür ve Medeniyeti Tarihi dersi ile İslam Kültür ve Medeniyeti dersi programları birbirine çok yakındır. Fen ve sosyal Bilimler  programlı  AİHL'de  sosyal  bilimleri  alanını  seçen  öğrenciler,  dört  yıl  boyunca  sosyal  bilimleri alanındaki  derslerin  yanısıra  üniversitelerden akademik destek almakta  ve  alan  akademisyenleri  tarafından verilen seminer ve konferanslara katılmaktadır. Ayrıca her yıl için Sosyal Bilimleri alanında belirlenen okuma kitapları olmaktadır. Ayrıca okulların farklı bilimsel etkinlikleri ve projeleri de olmaktadır.

 

Soru-6: Fen ve Sosyal Bilimler Programlı Anadolu İmam Hatip Liselerinde okul ortamı nasıldır?

 

Cevap-6: Anadolu İmam Hatip Liseleri sosyal-kültürel ve sanatsal etkinlikler açısından oldukça zengin bir geleneğe sahiptir. Fen ve Sosyal Bilimler Programlı okullarda eğitim alan öğrenciler de bütün imam hatip okullarında gerçekleştirilen sosyal kültürel faaliyetler ve eğitim etkinliklerinden yararlanmaktadır. Kendilerini geliştirecekleri  birçok  sosyal  ve  kültürel  faaliyette  yer  almaktadırlar.  İmam  Hatip  Liselerinde  uygulanan "Okuyan 7'ler (kitap okuma takımları)", "Kırk Şair-Şiir Etkinlikleri", "Kırk Hadis-Ayet etkinlikleri", "Öğrenci Panelleri",  "Münazaralar",  "Müze  ile  Eğitim",  "Genç  Bilginler  Bilim  Çalışmaları",  "Mûsikî  Koroları", "Tematik Yaz Eğitim Etkinleri", "Genç Hatipler", "Kur'an-ı Kerim ve Ezan Okuma Yarışmaları", "Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmaları" gibi birbirinden farklı özgün çalışmalarla öğrenciler mânevî, ahlâkî ve kültürel yönden gelişmekte, sosyal sorumluluklarının farkında olmaktadır.

 

Soru-7: Fen ve Sosyal Bilimler Programlı okulların en önemli avantajı nedir?

 

Cevap-7:  Bu  okulların  üniversitelerle  işbirliği  yapmaları,  protokoller  imzalayarak  çalışmalar  yürütmeleri esastır. Bu bağlamda öğrenciler akademik camia ile tanışmakta, üniversitelerin birikiminden yararlanmaktadır. Araştırma ve inceleme yöntemleri hakkında bilgi edinmektedirler. Belirli başarıları olan öğrenciler tematik yaz etkinlikleri bağlamında "Bilim ve Teknoloji" etkinliklerine katılma imkânına sahiptir. Öte yandan İmam Hatip Liseleri ile ortak çalışmaları olan kamu kurumları, mezun dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla da farklı projeler gerçekleştirilebilmektedir.

 

Soru-8: Fen ve sosyal Bilimler Programlı Okulların üniversite hazırlıkları nasıldır?

 

Cevap-8: Okulların   üniversitelerle   protokollerinin   olması   ve   ortak   çalışmalar   yapılması,   seminer   ve konferanslar  ile  öğrencilerin  akademisyenlerle  birlikte  eğitim  faaliyetlerinde  bulunması  onları  üniversite ortamına güçlü bir şekilde motive etmektedir. Öte yandan öğrenciler okudukları kitaplar, aldıkları seminerler ve katıldıkları konferanslar ile yükseköğrenimde eğitim görecekleri fen bilimler alanı veya sosyal bilimler alanı ile ilgili kültür ve medeniyetimizin birikimlerinden yararlanmış olmaktadırlar. Tercih ettikleri alanla ilgili imam hatip okullarının verdiği kazanımlarla birlikte güçlü bir hazır bulunuşluk imkânı elde etmektedirler.

 

Soru-9:  Fen  ve  Sosyal  Bilimler  programlı  okullardan  bu  programı  uygulamayan  okullara  geçişler nasıldır?

 

Cevap-9: Bu okullardan diğer ortaöğretim kurumlarına geçişler ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde belirtilen nakil ve geçişlere göre kontenjan boşluğu ve puan üstünlüğüne göre olmaktadır.

 

Soru-10: Fen ve Sosyal Bilimler programlı okulların yönetici ve öğretmenleri hangi usulle atanmaktadır.

 

Cevap-10: Bu okulların yönetici ve öğretmen atamaları tıpkı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde olduğu gibi normal tayin ve atama usulüyle olmaktadır. Bu konuda fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinden hiçbir farkı yoktur. Fen ve Sosyal Bilimler Programını uygulayan fakat "Proje Okulu" olan okullarımızda ise durum farklıdır. Bu okulların öğretmen ve yöneticilerinin görevlendirmesi doğrudan Bakanlıkça yapılmaktadır.

 

30 kişilik sınırlı kontenjanımız mevcuttur. 

%10 luk dilimden okulumuzu tercih eden öğrencilerimize 8 ay boyunca 200 tl burs verilecektir.

Sıralamada ilk 20 ye giren öğrencilerimize çeşitli hediyeler verilecektir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.07.2022 - Güncelleme: 04.07.2022 15:09 - Görüntülenme: 582
  Beğen | 4  kişi beğendi